header foto header foto header foto header foto header foto header foto
AMHC Amersfoort

Jeugd

Hockeyen kan al vanaf je 5e jaar (Funkey). Via de F- en E-jeugd kom je uiteindelijk bij de junioren vanaf 10 jaar t/m 17 jaar (D-, C-, B-, A- elftallen).

Funkey (5 jaar)
Hockey is er voor iedereen, dus ook voor de allerkleinsten! Om 5-jarigen op een leuke en natuurlijke manier kennis te laten maken met sportief bewegen is er Funkey. Funkey is meer dan hockey. Plezier in bewegen staat voorop. Vandaar de naam Funkey: FUN in goed leren bewegen is KEY.

F-jeugd (6-7 jaar)
Als je voor 1 oktober 6 jaar wordt (of als je tussen 1 oktober en 1 januari 6 jaar wordt én in groep 3 zit), kom je in de Benjamins (1e jaars F-jeugd). Deze groep start met onderlinge wedstrijdjes en gaan later in het jaar externe wedstrijdjes spelen.

Als je voor 1 oktober 7 jaar wordt (of als je tussen 1 oktober en 1 januari 7 jaar wordt én in groep 4 zit), ben je 2e jaars F en speel je, naast de trainingen, op zaterdagochtend competitiewedstrijdjes in een drietal. Dit gebeurt op de helft van een kwart veld. Een team bestaat uit 8 kinderen die twee wedstrijdjes (2x een 3-tal) hockeyen tegen andere clubs. 

E-jeugd (8-9 jaar)
Als je voor 1 oktober 8 jaar wordt (of als je tussen 1 oktober en 1 januari 8 jaar wordt én in groep 5 zit) speel je in de E-6-tallen. Naast de training speel je op zaterdagochtend wedstrijdjes in een 6-tal tegen teams uit de omgeving op een kwart veld. Je bent dan een minispeler of -speelster. 

Als je voor 1 oktober 9 jaar wordt (of als je tussen 1 oktober en 1 januari 9 jaar wordt én in groep 6 zit) ben je 2e jaars E en speel je in de E-8-tallen. De wedstrijden worden gespeeld in KNHB competitieverband, er zijn echter nog geen standen en ranglijsten. De tweedejaars E spelers spelen in 8-tallen op een half veld.

Junioren (10-17 jaar)
Vanaf 10 jaar kom je in de D-leeftijd en speel je volledige wedstrijden van 2 keer 35 minuten op een heel veld in een echte competitie met elftallen en 2 scheidsrechters. Ieder jaar worden alle elftallen opnieuw ingedeeld; dit is nodig vanwege de leeftijden maar ook vanwege het spelniveau. Om iedereen zoveel mogelijk met en tegen spelers van gelijke sterkte te laten spelen wordt er geselecteerd. 
De eerste en tweede teams zijn de selectieteams waar naast spelplezier en gezelligheid ook prestatie van de spelers wordt verwacht. Bij het spelen in de overige teams staan het spelplezier en gezelligheid voorop.

Leeftijdscategorie├źn junioren

De indeling voor 10 jaar en ouder gaat als volgt: ben je voor 1 oktober van het lopende hockeyseizoen:

10 jaar of ouder, maar nog geen 12 jaar dan val je in de D-categorie
12 jaar of ouder, maar nog geen 14 jaar dan val je in de C-categorie
14 jaar of ouder, maar nog geen 16 jaar dan val je in de B-categorie
16 jaar of ouder, maar nog geen 18 jaar dan val je in de A-categorie

Op het bovenstaande worden wel eens uitzonderingen gemaakt. Incidenteel gebeurt het wel eens dat je als speler naar een oudere leeftijdscategorie mag. Ook kan het zijn dat je qua leeftijd in de C-categorie thuishoort, maar nog op de basisschool zit. Uitsluitend na dispensatie mag je dan in een D-team blijven.

Voor meer informatie, mail naar [email protected]