header foto header foto header foto header foto header foto header foto
AMHC Amersfoort
Algemeen

Hielpijn bij kinderen na de zomervakantie?

Nieuws afbeelding 19-9-2019
 


In de eerste maanden na de zomerstop en winterstop krijgen veel kinderen last van pijn rond hun hiel. Deze pijn wordt met name tijdens en direct na het sporten gevoeld. In veel gevallen is er sprake van een overbelasting van de nog onvolgroeide en dus kwetsbare groeischijf in de hiel. Deze overbelastingsblessure wordt Morbus Sever genoemd. Morbus Sever komt alleen voor bij kinderen die in de groeifase zitten, meestal is dit tussen de 7 en 14 jaar.


Hoe ontstaat Morbus Sever?
Morbus Sever komt vaker voor bij kinderen die veel sporten en daarbij veel moeten rennen en springen. Het rennen en springen zorgt voor een zwaardere belasting van de groeischijf, onder andere doordat de trekkrachten van de achillespees op de groeischijf bij deze bewegingen veel groter zijn dan bij het lopen. Ook een snelle toename van de sportbelasting kan bijdragen aan het ontstaan van Morbus Sever, zoals bij het begin van het hockeyseizoen na de zomervakantie. Daarnaast kan een afwijkende voetstand, zoals het naar binnen toe kantelen van de voet, bijdragen aan het ontstaan van Morbus Sever. Andere mogelijke oorzaken voor het ontstaan van Morbus Sever kunnen zijn: overgewicht, verkorte hamstrings of kuitspieren, veel op blote voeten lopen of een trauma.


Therapie:
De behandeling van Morbus Sever is er op gericht om de pijnklachten te verminderen onder andere door de trekkracht van de achillespees op de hiel te verminderen. De behandeling kan nodig zijn totdat de groeischijf volgroeid is. Bij meisjes is dit gemiddeld op het 14e jaar en bij jongens op het 16e jaar. Behandelingen die toegepast kunnen worden zijn:
  • Podotherapeutische zolen
  • Schoenadvies
  • Adviezen over belasting/belastbaarheid
  • Taping
  • Rekoefeningen


Herkent u deze klachten bij uw zoon of dochter? Neem dan eens contact op met Podotherapie Eemland om een afspraak te maken. Zij zijn telefonisch te bereiken op 033-4766266.