header foto header foto header foto header foto header foto header foto
AMHC Amersfoort
Algemeen

Hockeyclub AMHC serieus aan de slag met blessurepreventie

Nieuws afbeelding 13-2-2020
Tijdens het sporten kunnen blessures ontstaan. Dat is soms de nadelige kant van sporten. Hockeyclub AMHC is zich er terdege van bewust, dat een sportclub een grote verantwoordelijkheid heeft om haar spelers zo fit mogelijk te maken, maar ook te houden. Om te helpen voorkomen, dat spelers blessures oplopen, is AMHC dit seizoen gestart met het Joint Forces blessure preventieprogramma. Hiervoor werkt AMHC samen met MTC de Fysioclub. 

Foto: Amber Jagtenberg van MTC de Fysioclub en San Thé, blok technisch coördinator Prestatie van AMHC, trekken het project Joint Forces bij AMHC

Samenwerking AMHC & MTC de Fysioclub 
Het programma Joint Forces wordt in de regio Amersfoort e.o. exclusief aangeboden door MTC de Fysioclub. En Hockeyclub AMHC is de eerste club, die met het programma Joint Forces werkt. Ondersteuning vanuit MTC de fysioclub brengt een stuk kennis en expertise binnen de club. En hoewel AMHC veel professionele trainers heeft en een goede begeleiding vanuit de bond KNHB krijgt, is achtergrondinformatie over bewegen en het verbeteren van bewegingskwaliteit altijd zinvol. Zeker nu bewezen is dat veel blessures bij sporters kunnen worden voorkomen als er gelet wordt op het bewegen. 


Hockeyclub AMHC maakt en houdt haar spelers fit
Na een succesvolle pilot van het Joint Forces programma rolt AMHC Joint Forces dit seizoen verder uit. In eerste instantie onder de lijnteams ABC, want in die leeftijdscategorie en met hun trainingsfrequentie is de blessuregevoeligheid het grootst. AMHC is vooralsnog de eerste sportclub in deze regio, die met dit bewezen programma werkt en die blessurepreventie hoog op de agenda heeft.


Een goede warming-up vermindert blessures op korte en lange termijn
Joint Forces is een bewezen gestandaardiseerde warming-up ter preventie van met name knieblessures. Uit onderliggend onderzoek blijkt dat sportblessures vooral bij jeugdige sporters - door een aantal simpele aanpassingen in de beweging – veelal kunnen worden voorkomen. Wat sporten leuker houdt op de korte termijn en een actief leven mogelijk maakt, ook op de lange termijn. Joint Forces bestaat uit een uitdagend en effectief trainingsprogramma in de vorm van een warming-up. Door deze warming-up kan het blessurerisico met 50-70% afnemen. Naast blessurepreventie zorgt deze warming-up ook voor een verbeterde bewegingskwaliteit en daarmee vaak ook voor een betere prestatie. Gespecialiseerde fysiotherapeuten ondersteunen het programma Joint Forces met meting en behandeling van blessuregevoelige spelers.  De trainersgroep van AMHC heeft inmiddels zelf de warming-up aangeleerd gekregen en weet de oefeningen niet alleen goed over te brengen, maar weet ook op welke uitvoeringsfouten zij moeten letten, zodat de spelers gecorrigeerd worden in houding en belasting van gewrichten.

Voor meer informatie over dit blessurepreventieprogramma kun je contact opnemen met de projectgroep Joint Forces via [email protected]